15 Temmuz 2014 Salı

Çocuğunuza Kulak Verin_Aletha J. Solter

Aletha Solter


Merhaba,
Çocuk gelişimi ile ilgili farklı kitaplar okudum ama bu kitap bambaşka. Çocuğunuza bakış açınız değişecek. Bilirsiniz çocuklarımız ağlamaya başladığında onları avutmaya çalışır ve susmaları için elimizden geleni yaparız.  Oysa ağlamak vücudumuzda var olan toksinleri vücuttan atan, gerginliği azaltan hepimizin doğuştan sahip olduğu bir tamir mekanizmasıdır, diyor yazar. Çocukları susturarak, avutarak streslerini atmalarına engel olduğumuzu ve bu davranışın sonucunda uygun bir bahane ile çocuğun tekrar ağlayacağını belirtiyor. Çocukların neden ağladığını bilmemiz gerekmez, önemli olan ağlamasını kabul etmenizdir, diyor yazar. 
Başlı başına bu bölüm bile bir çok davranışınızı sorgulamanız için yeterli olacaktır. Ama daha bir çok konu var. Örneğin çocuklarımızda olan bazı korkular. Nedenleri nelerdir, ne yapmak gerekir? Tüm bu sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Korkularla ilgili bölümde çocuğunuzun korkularıyla karşılaştığınızda atmanız gereken iki önemli adımdan söz edilmiş. Birincisi çocuğunuza doğru bilgi vermek, ikinci ise çocuğunuzun gülerek duygularını boşaltmasını teşvik etmek olarak sıralamış. Bazı ağır korkularda da ağlayarak bu duygu boşaltımını sağlaması gerektiğinden bahsetmiş. 
Çocuklarımıza bazı olayları nasıl açıklayacağımızı bilemediğimiz zamanlar oluyor. Örneğin bir çocuğun ölüme ilişkin sorularına nasıl yanıt vermeli?  Bir yakınını kaybeden  bir çocuğa yapılacak en doğru şeyin ona net bilgi vermek olduğunu belirtiyor. Örneğin dedesini kaybeden bir çocuğa dedesinin cennete gittiğini söylemek onun olayı anlamasına yardımcı olmaz, doğru olan dedesinin öldüğünü ve bundan sonra olmayacağını bilmesidir,diyor.  Diğer bir karşılaştığımız soru da "Sen ölecek misin?" sorusu. Bu soruyu ise "Herkes eninde sonunda ölür, ama çok çok uzun bir süre daha öleceğimi sanmıyorum" demenin iyi bir çözüm olduğunu söylüyor. 
Başta da söylediğim gibi çok yararlı bir kitap. Her bölümde sorular ve bu sorulara cevaplar şeklinde açıklamalar yapılmış. Anlatmakla bitmeyecek :) Bence  her anne baba için bir baş ucu kitabı  olmalı. Şimdiden iyi okumalar...

0 comments:

Yorum Gönder

Gelin beğendiklerinizi ve beğenmediklerinizi konuşalım...