6 Ocak 2014 Pazartesi

Cehenneme Övgü_Gündüz Vassaf

Cehenneme Övgü ilginç bir kitap. Gündelik hayatta bize dayatılan ya da doğal karşıladığımız bir çok konuya ilginç, farklı eleştirel bir bakış acısı ile yaklaşıyor. Hiç öyle düşünmemiştim ama gerçekten öyle galiba diyorsunuz satırlarda ilerlerken.. . Bölüm bölüm değişik konulara değinilmiş. Mesela diyor ki:
"Birbirimizi anlamayacağımız korkusuyla sözcükleri gereğinden çok fazla kullanıyoruz. Konuşmamanın, iletişim kurmayı reddetme anlamına çekilmesinden, kabalık olarak görülmesinden korkuyoruz. Ayrıca, çok fazla konuşuyoruz. Sessizlik bizi ürkütüyor. Sessizliği denetleyemiyoruz. Oysa sessizlikte, sezinlediğimiz ama tanımadığımız dürtülerin, özgürlüğün ve gelişigüzelliğin son noktası saklıdır."
"Türümüzün en karmaşık ve en zengin deneyimlerinden biri olan aşkta örneğin, "seni seviyorum" sözcükleri, bakıştan, temastan, kokudan ve aşkı ifade eden çeşitli seslerden çok daha büyük önem kazanmıştır. Duyularımızın ortak yaşanmışlığı aracılığıyla aşkı paylaşmaktansa, ona sözcüklerle sahip çıkmaya çalışıyoruz. Her aşk farklı olduğuna göre, her aşkta, paylaşılan sözcüklerde farklı olur diye düşünüyor insan. Ama, hayır!..."
Her bölüm altı çizilesi, üstünde defalarca düşünülesi kısımlardan oluşuyor. Mesela seçmeme özgürlüğü hakkında söyledikleri düşündürücü: " Bir seçim yaparken, bütünü düşünme ve kavrama fırsatını kaçırıyoruz. Seçim yaparken taraf tutuyoruz ve bizimle birlik olanları yanımızda almaya, bize karşı olanları bizim tarafımıza geçmeye iteliyor, seçim yapmayanları da unutulmaya mahkum ediyoruz. Seçmek, böl ve yönet kuralını kendi kendimize dayatma yöntemidir."
Bu kısımda yine seçim yapmanın yaratacağı stres nedeniyle sağlıksız olabileceğinden bahsediyor. Ve seçim yaptığımızı sandığımız bazı durumlarda aslında seçim özgürlüğümüz olmadığından bahsediyor. Mesela oy kullanıyoruz. Seçim yaptığımızı düşünüyoruz ama bizim oy kullandıklarımız önceden seçilmiş ve bize sunulmuş kişiler partilerince. Bu da aslında seçme özgürlüğümüz olmadığını gösteriyor. Alışveriş yaparken mesela kendi özgür irademizle bir şeyleri seçtiğimizi düşünüyoruz ama davranış bilimcilerin bulduğu bir çok bilgiyi kullanıyor satıcılar aslında. Bizi yönlendiriyorlar, farkına bile varmıyoruz.
Dediğim gibi her başlık altında ilginç tespitler var. Mesela evrime dair batıda var olan her  iki yaklaşımında ortak özelliğinin insanı en üstün varlık olarak  görmeleri olduğundan söz ediyor. Evrime inananlar ya da yaradılışa inananların ortak noktası olarak verilen bu bakış açısının nedeni olarak da bu teorileri ortaya süren insanın kendisine bitaraf bakamadığı gerçeği olduğunu öne sürüyor.
Tekrar söylemek istiyorum ki bir sürü başlık var her biri birbirinden ilginç. Hepsinden bahsetsem kitabı yazmam gerekecek...En güzeli bu tür kitaplar ilginizi çekiyorsa, muhakkak okuyun. Şimdiden iyi okumalar...

0 comments:

Yorum Gönder

Gelin beğendiklerinizi ve beğenmediklerinizi konuşalım...