19 Ocak 2013 Cumartesi

Ege'miz 1 yaşında (Truff & Su Böreği)

Sevgili yeğenim Ege 1 yaşına girdi. Çok hastaydı ama ilk doğum günü olduğu için kutlamamızı ertelemek istemedik. Ve onun için güzel bir sofra hazırladık. Her ne kadar Ege için hazırlanmış bir sofra olsa da, kendisine hitap etmiyordu yemeklerimiz.Menümüzde neler vardı?
  • Mercimek köftesi
  • Truff
  • Profiterol
  • Su böreği
  • Közlenmiş Patlıcan 
  • Fırında kurutulmuş fasulye kavurması(Yöresel bir yemeğimiz)
  • Su böreği
  • Saçaklı poğaça
  • Fırında tavuk 
  • Yaprak sarma

Gelelim tariflere: İlk olarak yapımı kolay ve çocukların sevdiği bir tarif olan Truff tarifini vereceğim:

Truff

Malzemeler
  • 200 ml süt kreması
  • 1 paket kare bitter çikolata
  • 1 çay bardağı çekilmiş fındık
  • 1 paket kakaolu bisküvi(200 gr) 
  • Üstünü kaplamak için çekilmiş fındık ya da hindistan cevizi
Yapılışı:
  • Kremayı bir tencereye boşaltıyoruz ve ocağa alıyoruz. Isınmaya başlayınca çikolatayı parçalayıp içine atıyoruz ve eriyene kadar sürekli karıştırıyoruz.Bu aşamada sürekli karıştırın ki çikolatalar daha kolay erisin. İsterseniz az bir miktar tereyağ ekleyebilirsiniz. 
  • Çikolata tamamen eriyince ocağın altını kapatıyoruz ve içine çekilmiş fındığı ekliyoruz. Ve üzerine rondo da çektiğimiz bisküviyi ekliyoruz. İyice karıştırıp sonrasında buzdolabında en az bir saat bekletiyoruz. 
  • Buzdolabından çıkarıp şekil verip isteğimiz bir malzemeyle kaplıyoruz. Ben bu tarifte bir kısmını fındığa diğer kısmını da çekilmiş bisküvi fazla idi. O nedenle bisküvi ile kapladım.
  • Servis için ise Ege'nin doğum günü olduğundan mavi kağıt kek kalıplarına yerleştirip sunum yaptım. 
Servis öncesinde buzdolabında bekletiniz. Afiyet olsun:))

Truff tarifi

Su Böreği

Malzemeler
  • Bir paket hazır su böreği yufkası
  • 1 paket lor peynir
  • 1 çay bardağı kadar beyaz peynir
  • 1 su bardağı yağ(yarısı eritilmiş tereyağ, yarısı da sıvı yağ kullandım)
  • 6 lt kadar su
  • 1 çorba kaşığı tuz
Yapılışı
  • Öncelikle büyük bir tencereye 4 lt kadar su koyuyoruz. Suya 1 çorba kaşığı tuz ekleyip kaynatıyoruz.
  • Su kaynar iken ayrı bir kaba kalan soğuk suyu koyuyoruz. Sonrasında da böreği pişireceğimiz kabı yağlayıp hazırlıyoruz. Su böreğinin en lezzetli halinin özellikle köylerde köz üzerinde tavada pişirilen hali olduğunu düşündüğümden ben de tavada ve ocakta çok kısık ateşte pişirmeyi tercih ediyorum.
  • Su kaynadığında hazır yufka poşetini açıp aldığımız yufkayı kaynayan suya atıp 7-8 saniye sonra kevgir ile alalım ve soğuk suyun içine atalım. Suyun içinden çıkarıp ezmeden hafifçe suyunu süzdürerek alalım ve tavaya serelim. Genel de hazır su böreği yufkasının her biri dört parçaya bölünmüş oluyor. 1 tam yufkayı serme işi tamamlanınca ara katı yağlıyoruz. 
  • Bu işleme 2. katında da devam ediyoruz. Sonra da lor peynir ile beyaz peyniri karıştırıp 2. kata peynirden bir kısmını yayıyoruz.
  • Soğuk suyumuz işlem sırasında ısınırsa değiştiriyoruz.
  • 4. yufka sonrasında da yine peynir karışımından koyuyoruz araya. Ve 5 katı da diğer yufkalar gibi önce sıcak suya atıp 8 saniye sonra alıp soğuk suya koyuyoruz. Son katımızı yağlayıp işlemi bitiriyoruz. 
  • Benim kullandığım yufka poşetinde 7 tane oluyor genelde ancak ben 5 kat yapıyorum.Tavada pişirdiğim için fazla katlı yapmıyorum. Çiğ kalabilir yoksa. 
  • Son olarak pişirmeden önce bıçağın ucunu böreğe batırıp çıkarın ki kabarmasın pişerken.


Hazır su böreği yufkasından


Hazır su böreği yufkasından


Hazır su böreği yufkasından




Afiyet olsun.

0 comments:

Yorum Gönder

Gelin beğendiklerinizi ve beğenmediklerinizi konuşalım...