11 Temmuz 2017 Salı

Marie Curie : Bir bilimkadınının olağanüstü yaşam öyküsü _Eve Curie

Nobel Ödülü

National Geographic tarafından hazırlanan Genius dizi serisinin ilkinde  Albert Einstein'ın hayatını anlatan 10 bölümlük kısım yayınladı. Bir dehanın hayatına bu kadar yakından bakmak, zaaflarını görmek, başarıya giden yolda yürürken karşılaştığı zorlukları ve içinde yaşadığı dönemin koşullarında onu değerlendirmek izleyiciye bambaşka bir bakış açısı kazandırıyor. Bir dehayı deha yapan şeyin sadece yüksek IQ olmadığını görüyorsunuz. Bitmek tükenmek bilmeyen bir merakları, bu merakın peşinden gitmekten vazgeçmeyen tutkuları ve engeller karşısında yılmayan bir yapıları olduğunu da görüyorsunuz. Peki bunun kitap ile ilişkisi ne derseniz, Marie Curie'nin hayatını merak etmemi sağlayan bu dizi.  
Nobel Ödülü'nü alan ilk kadın olması ve iki farklı alanda (Fizik ve Kimya) Nobel Ödülü alan nadir bilim insanlarından biri olması dışında dizide geçen Marie Curie ve eşi Piere Curie ile ilgili bölüm beni bu kitaba yönlendirdi. En kısa zamanda da Marie Curie'nin kızı Eve Curie tarafından kaleme alınmış bu hayat öyküsünü okuyup bitirdim. 
Özellikle kolay yoldan bir anda istediklerine ulaşmanın pohpohlandığı şu dönemde her gencin okuması gerekli bir kitap. Tıpkı Einstein gibi Marie Curie de dehası dışında çok önemli özelliklere sahip. Günümüzde bir çok insanın sahip olamadığı bir şey. Sebat. Zorluklar karşısında yılmadan yola devam etmek, çözüm odaklı olmak. Hiç bir bahanenin arkasına saklanmadan inisiyatif almak. 
Üniversiteye gitmek istiyorsunuz, imkansızlıklar içindesiniz, annenizi kaybetmişsiniz, maddi imkansızlıklar var. Ablanızın okumasına destek olmak ve sonrasında kendiniz okuyabilmek için bir eve gidip yatılı bakıcılık yapıyorsunuz. Üstelik kızların üniversiteye gitmesinin yasak olduğu bir ülkenin vatandaşısınız ama bu sizi durdurmuyor. Okurken yarı aç yarı tok yatıyorsunuz, hatta açlıktan bayıldığınız zamanlar bile oluyor. Sadece bu kadarını hayal edin ve siz ne yapardınız bir düşünün. Bunlar bir şey değil. Her zamanı ayrı bir mücadele ile geçmiş bir bilim kadınının gerçekten olağanüstü hayat hikayesi bu. Okuyun, okutun ve örnek alın derim.
Sevgiyle kalın...

0 comments:

Yorum Gönder

Gelin beğendiklerinizi ve beğenmediklerinizi konuşalım...