Mayalı bir hamur hazırlayıp bir kısmından örgülü, kalanından da açma yaptım.
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı kuru maya(ya da 1 paket Dr. Oetker maya)
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5-6 su bardağı un
1 tane yumurta(oda sıcaklığında)
Hamurun hazırlanması
Mayayı yoğurma işlemini yapacağımız kaba alalım. Ilık süt ve suyumuzu üzerine ekleyelim. Burada bahsettiğimiz ılık su, soğuğa değil sıcağa yakın bir ılıklıkta olmalıdır (serçe parmağımızla kontrol ettiğimizde sıcak olmalı).
1 çorba kaşığı şekeri de ekleyin ve 5 dakika kadar bekleyin.
Sıvı yağ ve yumurtanın beyazını ekleyin.
Tuzunu ve unu ekleyin. Elinize yapışmayacak bir hamur hazırlayın.
Üzerini kapatıp 1 saat kadar dinlendirin.
Açmanın Yapılışı:
Hamurunuz kabardıktan sonra açma yapmak için yumurta büyüklüğünde beze alıp daire şeklinde açıyoruz ve üzerine tereyağ sürüyoruz.
Bir kenarından başlayarak katlayarak silindir şekline getiriyoruz.
Silindir şekline getirdiğimiz hamurun iki ucundan farklı yönlere doğru kıvırıyoruz.
Son olarak iki kenarından tutup düğüm yapıyoruz.
Örgülü Poğaça:
Örgülü poğaça için yine bezeyi üstteki şekilde açıp kenarlarını bıçak ile kesiyoruz.
Ardından parçaları üst üste getirerek kapatıyoruz.Ben içi boş olarak yaptım.Siz peynirli ya da başka bir malzeme ile de yapabilirsiniz.
Üstüne yumurta sarısını sürüp, 15 dakika kadar daha bekleyip , 180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz. Bekleme sonrasında yumurtayı sürerseniz kabaran poğaçalar söner.
Fırından çıkarınca da üstünü kapatıp bir bez ile ya da başka bir tepsi ile bekletin ki yumuşacık olsunlar.
0 comments:
Yorum Gönder
Gelin beğendiklerinizi ve beğenmediklerinizi konuşalım...