28 Temmuz 2013 Pazar

Dondurmalı İrmik Tatlısı



Evet yine bir irmik tatlısı tarifimiz var. Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurma ile servis edildiği içinde ayrıca güzel bir tarif bence.Denemek isteyenler için tarifimiz:
Malzemeler:
  1. 1 su bardağından bir parmak eksik irmik
  2. 1 su bardağı şeker
  3. 1 çorba kaşığı tereyağ ve sıvıyağ (az gelirse miktar artırılabilir)
  4. 1 su bardağı süt
  5. Dondurma (Carte d'or meyve şöleni kullandım)
  6. Çekilmiş fındık 
Yapılışı
  1. Öncelikle süt ile şekeri(şekerden 2 çorba kaşığı ayırın) bir tencereye alıp karıştırıp ocağı açıyoruz.
  2. Ayrı bir kapta tereyağı ve sıvı yağı  eritiyoruz ve içine irmiği ekleyip iyice kavuruyoruz. 
  3.  İrmik kavrulunca 2 çorba kaşığı kadar çekilmiş fındığı da ekliyoruz. Sonra da yavaş yavaş kaynamış olan sütü ilave ediyoruz.
  4. Karıştırıp altını kısıp (pilav gibi) suyunu çekip demlenmeye bırakıyoruz. 
  5. Ara sıra dibini tutmasın diye karıştırmayı unutmuyoruz.
  6. Suyunu çekince altını kapatıp 2 çorba kaşığı kadar şekeri üzerine serpiyoruz.
  7.  Sonra tencerenin ağzını kapatıp sıcağı ile şekerin erimesi için bekliyoruz.  
  8. Ilımaya bırakıyoruz ama ara da karıştırmayı ihmal etmiyoruz.
Helvamız hazır gelelim sunuş için hazırlanmasına. Öncelikle sunu söylemeliyim bu tatlıyı muhakkak yukarda benim kullanmış olduğum gibi meyveli bir dondurma ile sunun. Çünkü meyvelerde hafif eksilik olduğundan o aşırı tatlı tadını kırıyor biraz . sütlü çikolatalı dondurma ile de yaptım çok tatlı geldi bana. Şimdi çerez kabı kullandım ben. Önce kabı ıslatın çıkarırken kolay olsun diye. Sonra irmikten biraz ılıdıktan sonra alıp kaba koyun ortasını boş bırakın. Orta kısmına dondurmayı koyun ve sonra da üzerini irmik ile kapatın. Kolay çıkması için bir bıcağın ucu ile kenarlarından geçin. Ve servis edeceğiniz kaba ters çevirin. Üzerini fındık ile serpip son olarak fındığın üstüne de dondurma koyun. Servise hazır. Bu ölçü ile fotoğraftaki boyda 4 tane çıktı bu arada. Afiyet olsun...

0 comments:

Yorum Gönder

Gelin beğendiklerinizi ve beğenmediklerinizi konuşalım...