30 Temmuz 2017 Pazar

Hollanda 2219 "Kurumda yapılan işlemler ve TÜBİTAK burs başlatma belgeleri"

En kötüsü beklemek...Bu bekleyişte ki en endişe verici durum ailemin vizesinin benimle aynı anda çıkmaması ve bu nedenle aynı anda gidememekti. Diğer bir durum ise bu işlere ne kadar erken başlarsanız başlayın hep bürokratik işler nedeniyle gecikmeler yaşanması. Süreç sizin dışınızdaki değişkenlere de bağlı olduğu için müdahale edememek, hele de benim gibi son dakika işlerinden hoşlanmayan her şeyin vaktinden önce hazır olmasını tercih eden biri iseniz, bu süreç sıkıntılı geçiyor.
 Vize işlemleri için beklerken bu arada okulda yapmam gereken şeyler vardı. Devlet üniversitesinde çalıştığım için, TÜBİTAK kurumumdan görevlendirme yazısı istiyor. Bu görevlendirme yazısının çıkması en az bir ay sürdü. Bürokratik işlerde ne yazık ki durum bu. Bunu nasıl çıkardım derseniz ben bir dilekçe ile bölümüme başvurdum. Bölümde benim için üstte yazdı ve bir görevlendirme yazısı çıktı. Ücretli görevlendirildiğim için bir kefaletname düzenlenmesi gerekti. Kefaletnamedeki kefiller eğer devlet memuru olursa noter işlemini notere gitmenize gerek kalmadan dekanınız yapabiliyor. Bizim okulda böyle en azından ama TÜBİTAK için düzenlenecek olan kefaletnamenin noterde yapılması şart. Ben ayrıca görevlendirmemin ingilizce versiyonunu, içinde ne kadar maaş alacağımı belirtecek şekilde, yazdırıp çıkarttırdım ki gerekirse gelir olarak konsoloslukta gösterebileyim diye ama gerekmedi. Ancak ev tutarken ve bazı diğer işlerde bu belge gelirimi belgelemek için işime yaradı.  TÜBİTAK için hazırlanacak olan kefaletnameyi yaptırmakta ayrı bir macera oldu. Kadıköy'de notere gittik ama onlar TÜBİTAK'ın hazır gönderdiği ve içine sadece bilgilerimizin girilip düzenleyeceği kefaletnamenin uygun olmadığını bunu yapamayacaklarını,  kefillerim evli olduğu için ayrı bir belge gerektiğini ve bu işin bir gün süreceğini söyledi. Aslında adam işi yapmamak için her türlü engel teşkil eden şeyi sıraladı. Oradan çıkıp başka bir yere gittik hiç sorunsuz işler halledildi. ancak bu kefaletmane oldukça pahalı yapılıyor. Bursu alacağınız para cinsinin o günkü merkez kuruna bakıp bir işlem ücreti alıyorlar. Ben 575 TL ödedim. Sadece yazma parası 165 TL idi.  Hazırlıklı gidin notere. Bu yazdığım da gösteriyor ki bu işlere kalkışırken biraz birikmiş paranız olsa iyi olur.
Tüm bunlar hazırlanıp konsolosluktaki işlerimizde tamamlandıktan sonra TÜBİTAK'a burs başlatmak için bazı belgeler göndermeniz gerekiyor. Benim gitmeyi planladığım tarih Hollanda'dan ailem için gelecek belgelerin gecikmesi nedeni ile sarkınca görevlendirme tarihim ile gideceğim tarih arasında bir uyumsuzluk oldu. Görevlendirmeyi yenilemem uzun zaman alacaktı. Ancak okulda bu konularla ilgilenen kişi oldukça yardımcı oldu ve imdadıma şu yasa yetişti. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 78. Maddesinde " İzin bitiminde yol süresi hariç 15 gün içinde görevlerine dönerler." ifadesi gereğince yeni görevlendirme ile arada 10 günden az fark olacağı için okul görevlendirmesi yenilenmeden TÜBİTAK önceki görevlendirmem ile başvurumu kabul etti.
Bursunu başlatmak için ne yapmalısınız zaten size gelen yazıda oluyor ama ben yine de tekrar edeyim. Bursu hangi tarihler arasında kullanacağınızı ve banka bilgisini içeren imzalı bir dilekçe yazmalısınız. Dilekçenizde TC kimlik numaranızı da belirtmeyi unutmayın. Kefalet senedi ve kefiller için istenen belgeler, ayrıca "Uyulması gereken kurallar" başlıklı bir yazı var bunun çıktısını alıp her sayfayı paraflayıp son sayfada imzalamanız gereken yeri de imzalamayı unutmayınız. 
Uçak biletlerinizi almak için https://seyahat.tubitak.gov.tr adresinden form doldurmanız gerekiyor. Eşime de burs çıktığı için ikimiz adına  form doldurdum. Ayrıca kızlarımıza bilet alacağımız için TÜBİTAK'ın bizim biletlerimizi alacağı şirket bilgilerinden onları arayarak kızlar için de bilet aldık. Tabi işler gecikince bilet işi son dakikalara kaldı ve oldukça pahalıya geldi. 
Bürokratik engeller birer birer aşılırken önümüzde hazırlanması gereken valizler ve götürülmeye karar verilmesi gereken eşyaları seçmek işine geldik...Bir sonraki yazıda aşacağımız başka engelleri sizinle paylaşmak üzere, sevgiyle kalın...

0 comments:

Yorum Gönder

Gelin beğendiklerinizi ve beğenmediklerinizi konuşalım...