1 Ekim 2017 Pazar

Groningen'de Egitim






Şimal Deniz, okuluna başladı. İlk gün, ilk dakikalar yaşadığı ürkeklik dışında okulu sevdi. Dili yetersiz olmasına rağmen okula gitmekte isteksiz değil. Sınıfı 20 kişilik ve uluslararası bir okul. Amerika, Yunanistan, Fillandiya, İtalya, Suriye, Endenozya ve daha bir çok değişik ülkeden arkadaşları var.  Sınıfın 2 tane temel öğretmeni dışında, bilgisayar, müzik ve jimnastik gibi derslerde branş öğretmenleri mevcut. Sınıflar aydınlık, boydan boya camlı ve sınıf içinde çocuklar masaların etrafında grup halinde oturuyor. Tüm kitaplar, defterler ve bazı temel malzemeler  okul tarafında verildi. Şimal'in İngilizcesi yetersiz olduğu için ekstra ingilizce dersleri veren bir öğretmeni de var. İlk hafta okula gelen tüm yeni velilere toplantı yapıp okulu ve bazı öğretmenleri tanıttılar. 2. Hafta ise sınıf öğretmeni toplantı yapıp dönem içinde işlenecek konular hakkında bilgi verdi. Ayrıca dönem içinde yapılacak olan sınavlar ve çocuğunuz hakkında bilgi almak için şimdiden Kasım ayı sonunda bir güne tüm velilere ayrı randevular oluşturdu. Burada da sınıf annesi var. Sınıf ile öğretmen arasında iletişimi sağlamak için. Ders saatleri haftada bir gün öğlede bitiyor onun dışında bizdeki tam gün okul mantığıyla aynı düzenlenmiş. Sabahları çoğu kişi bisiklet ile çocuğunu okula bırakıyor. Bazı büyük çocuklar kendileri geliyor. Yağmurda nasıl oluyor acaba diyordum ama burada yağmur çamur demeden bisikletli hayat devam ediyor. Büyük, küçük, yaşlı, takım elbiseli, elbiseli demeden herkes bisiklete  biniyor. Türkiye'de ben Şimal'i 500 m mesafeye yürüyerek göndermeye cesaret edemiyorum. Şimal'in bazı arkadaşları okula bisikletle ve tek başına  30 dakikalık yoldan geliyor. Ama tabi bir fark var burada. Adımınızı yaya geçidine attığınız anda arabalar duruyor. Bisiklet yolları ve trafik işaretleri ayrı. Yaşam buna uygun düzenlenmiş.  
Helin'e gelince... Helin için bir çok kreşe yazmıştım ama aylık fiyatlar 1600 Euro civarı olunca ümidimi kesmiştim. Neyse ki bir bilen arkadaş her zaman iyi. Burada "peuterspeelzaal" yani oyun grubu diye bir şey var. Çocuğunuzu hafta da 2 gün öğleden sonra ya da önce götürebiliyorsunuz. Fiyatı da gelirinize göre belirleniyor. Aylık 30-40 Euro belki de daha az ödeyerek biraz da olsa dinlenme imkanınız oluyor. Helin de oraya başlayacak. Groningen'de https://sksg.nl/  ve https://www.kidsfirst.nl/ diye iki büyük grup var. Bunlardan kendinize en yakın olanı gidip ziyaret edebilirsiniz. Biz 2-3 tane  randevu alıp gezdik. Bakalım orada nasıl bir deneyim yaşayacağız.
Şimdilik bu kadar ama burada var olan sistem ile Türkiye'deki sistemler arasındaki farklılıkları sizinle paylaşacağım fırsat buldukça ve farklılıklarla karşılaştıkça. PISA  da yapılan araştırmada öğrenci mutluluğu açısından biz sonuncu iken Hollanda ilk sıralarda. Bu mutluluğun kaynağı nedir yaşayıp göreceğiz umarım. Her bakımdan mutlu olacağımız günler diliyorum...Sevgiyle kalın...

2 yorum:

  1. Ne guzel deneyimler. Heyecanla okudum blogunuzu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Gerçekten güzel deneyimlerdi. Özlüyoruz biz de o günleri.

      Sil

Gelin beğendiklerinizi ve beğenmediklerinizi konuşalım...