28 Ağustos 2017 Pazartesi

Groningen'de ilk günler



Yeni bir yer, yeni bir düzen. Türkiye'de alıştığımız bazı şeyler burada farklı. Mesela ne mi? Anlatayım: Geldiğimiz gün önce markete gittik,  bir şeyler almak lazım. Aldık, geldik kasaya. Poşet ya da çanta alırsanız ücretli. Hatta normal dükkanlarda da ücretsiz vermek yasakmış. Ya çantanızı yanınızda götüreceksiniz ya da alacaksınız. İlk gün bir tane edindik ve onu kullanıyoruz. Bu şekilde doğada yok olması çok uzun zaman alan poşetleri daha az kullanmış oluyoruz. Doğaya ve ekonomiye katkı sağlanıyor ve alışınca da insan ne çok poşet tüketiyoruz Türkiye'de demekten kendini alamıyor.

İkinci farklılık çöp konusunda. Çöpünüzü götürüp istediğiniz yere atamıyorsunuz. Bir kartınız oluyor, üzerinde yazan numaranın olduğu çöp kutusuna onu okutarak açıp çöplerinizi atıyorsunuz. Çöpler cam, kağıt ve genel olarak ayrılıyor. Genel çöpler için gri renkli konteynerler var. Cam ve kağıt için ise sarı ve mavi renkli ve tekstil için de pembe renkli konteynır mevcut, inşaat atıkları için de özel yerler varmış. Gidip oraya verme hakkınız varmış ama yılda üç kereden fazla olursa ücrete tabi anladığım kadarıyla. http://fleximap.groningen.nl/gnmaps/containers/ websitesinde 'Zoeken'e tıklayıp adres bilgilerini girerek çöp atacağınız konteynırları görmeniz mümkün.
 Eğer kira sözleşmesini her şey dahil yapmadıysanız bazı vergi ödemeleri yapmanız gerekiyor. Çöp vergisi, kanalizasyon vergisi ve su vergisi gibi.  Ayrıca gaz ve elektrik için düzenli her ay belirli ödeme yapılıyor.  Yıl sonunda fazla harcama yaptıysanız ekstra para ödüyormuşsunuz. Eğer az ise de fazla ödediğinizi geri alıyormuşsunuz. Su ödemeleri de benzer şekilde. Su oldukça temiz ve musluktan su içebiliyor.
Bu arada buraya geldiğinizde gitmeniz gereken yerlerden biri "International Welcome Center North (IWCN)". Tabi randevu ile gidiliyor. Okul IWCN'ye haber veriyor onlarda mail ile sizden bazı belgeler istiyor ve asıllarını da yanınızda getirmenizi talep ediyor ve geliş tarihinize göre randevu oluşturuluyor. Bu ziyaret önemli çünkü  BSN denilen numarayı alıyorsunuz ki bir çok iş bu numara ile yapılıyor. Ayrıca oturma izni kartınızı da yine IWCN'den teslim alıyorsunuz. Burada yapılan işlem ile aslında belediyeye kayıt olmuş oluyorsunuz. Bu kayıt esnasında size en geç 4 ay içinde sağlık sigortası yapmanız gerektiği söyleniyor. Ama önce banka işlerini çözmelisiniz ki ödemeler kolay olsun.
BSN aldığınızda banka hesabı açabilirsiniz. Tabi oraya giderken de bazı belgeler götürmeniz gerekiyor. Bunların ne olacağı konusunda IWCN'den size verilecek olan kitapta bilgiler var. Ben BSN dışında, kira sözleşmemi, aldığım bursu gösteren belgeyi götürdüm ve sorunsuzca hesabımı açtırdım. Hesap açma işlemi sonrasında 5 iş günü içinde posta ile kartınız şifreniz gibi bilgiler ayrı ayrı gönderiliyor size.
Bu arada bir de okulun International Service Desk'i sizi randevu ile çağırıp onlar da bir takım broşürler veriyor size. Tabi orada ben sağlık sigortasını sordum. https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/ bu adresten online olarak sağlık sigortası yaptırıyorsunuz. Sonrasında da doktor için ismi 'huisart' olan bir çeşit aile doktoruna kayıt olmanız gerekiyormuş. Bu kayıt işini yaptırmadık henüz. Detayları yazarım.
Önemli bir bilgi daha: Çocukla geliyorsanız aşı kartlarınızı getirmeyi unutmayın. Posta ile bir mektup geldi ve varsa bunların fotokopisi istendi. Ayrıca yine mektup ile haber verip eve bir hemşire gönderdiler. Aşılar tam mı bilgi almak için. Bu arada tüm yazışmalar Flemenkçe ama neyse ki google çeviri var. Bir de resmi işleri yapmak için DigiD almanız gerekiyor şu siteden https://digid.nl/aanvragen. Onun sayesinde bir çok resmi kurumla yazışmanız mümkün. tabi almak için BSN numaranız olmalı.
Okul meselesi ile ilgili ayrıca yazacağım sanırım. Şimdilik bu kadar. İlk gözüme çarpan farklılıklar bunlar. Yakında tekrar görüşmek dileğiyle. Groningen'den sevgiler...







0 comments:

Yorum Gönder

Gelin beğendiklerinizi ve beğenmediklerinizi konuşalım...